Friday, May 21, 2010

Masak lemak udang nenas

Bahan-bahan

  • 500g udang besar
  • 1/2 biji nenas masak dipotong dadu
  • 2 batang serai diketuk-potong 2
  • 1 bunga lawang
  • 1 kayu manis

Bahan-bahan untuk dikisar

  • 6 cili merah segar
  • 8 bawang merah
  • 1 kunyit 3cm
  • 2 buah keras
  • 1 sudu besar belacan
  • 1/2 cawan susu sejat(cair)
  • sedikit garam, gula dan serbuk perasa

Cara penyediaan

1) Panaskan 4 sudu minyak masak. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar dengan serai, bunga lawang dan kayu manis sehingga wangi. Masukan udang dan masak dengan api tinggi sehingga udang masak.

2) Tuangkan susu sejat(cair) dan kacau sehingga kuah menjadi pekat. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

0 comments:

Food Spice Mum   © 2010.

TOP