Rendang Ayam
Ayam
- 1/2 kg ayam-potong 12 cuci dengan garam dan bilas bersih-bersih
- 250ml santan
- 100ml air
- garam secukupnya
- sedikit gula
- sedikit serbuk perasa
- hiasan - daun kunyit dihiris
Bahan yang dikisar
- 1 sudu makan minyak sapi
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 10 tangkai cili kering
- 5 tangkai cili padi
- 3cm kunyit hidup
- 3cm halia
- 1 sudu makan serbuk kari ayam/daging
Cara masakan
1) Panaskan minyak sapi dan tumiskan kesemua bahan yang dikisar hingga masak kekuningan. Masukan potongan ayam dan kacau hingga rata di atas api kecil selama 5 minit. Kemudian masukan serbuk kari, air dan santan.
2) Masukan sedikit garam, gula dan serbuk perasa..kacau lagi sehingga kuah rendang pekat.
3) Taburkan hirisan daun kunyit dan dihidangkan..
0 comments:
Post a Comment