Thursday, May 20, 2010

Rendang Ayam





Ayam
  • 1/2 kg ayam-potong 12 cuci dengan garam dan bilas bersih-bersih

  • 250ml santan

  • 100ml air

  • garam secukupnya

  • sedikit gula

  • sedikit serbuk perasa

  • hiasan - daun kunyit dihiris

Bahan yang dikisar



  • 1 sudu makan minyak sapi

  • 6 ulas bawang merah

  • 3 ulas bawang putih

  • 10 tangkai cili kering

  • 5 tangkai cili padi

  • 3cm kunyit hidup

  • 3cm halia

  • 1 sudu makan serbuk kari ayam/daging

Cara masakan


1) Panaskan minyak sapi dan tumiskan kesemua bahan yang dikisar hingga masak kekuningan. Masukan potongan ayam dan kacau hingga rata di atas api kecil selama 5 minit. Kemudian masukan serbuk kari, air dan santan.


2) Masukan sedikit garam, gula dan serbuk perasa..kacau lagi sehingga kuah rendang pekat.


3) Taburkan hirisan daun kunyit dan dihidangkan..



0 comments:

Food Spice Mum   © 2010.

TOP